Whiteboardfilm


Jeg kalder den her slags film for “whiteboardfilm”, fordi det er den teknik, jeg oftest bruger. Men forklarende, tegnede film kan laves på mange forskellige måder: På papir, betonvæg eller -gulv, på stålporte, på store akvarieruder.  De kan også tegnes og optages rent digitalt – helt uden kamera, lys og studie. Jeg har efterhånden tegnet mere end 100 forklarende film til tv og nettet, flest for Danmarks Radio. Herunder er der nogle eksempler med forskellige teknikker.

 


 

♦Eksempel: Hjemmefødsler vs. hospitalsfødsler. Tegnet med marker på whiteboard i Detektors studie i DR Byen. Indslag i Detektor, DR2.

Gårsdagens Detektor-tegnefilm handlede om hjemmefødsler. Det var godt at kunne være med til at afdramatisere hjemmefødsler, særligt når mine egne unger er kommet til verden hjemme i stuen på Nørrebro 👶 Manus: Jonas Schultz. Kamera: Janus Veile. Speak: Mette Vibe Utzon Ekspert: Peter Brocklehurst, Birmingham University.

Opslået af Ole Comoll Christensen på 13. oktober 2017

 

Her ligger nogle whiteboardfilm i samme stil om Kommunalvalget 2017, tegnet for DR2.

Her ligger nogle videoer omkring det amerikanske præsidentvalg 2016, tegnet for DR2.

 


 

♦Eksempel: Om fisk og plastic i havene. Tegnet på den tykke acrylrude på Den Blå Planets oceantank, der rummer 4 mio liter saltvand. Detektor, DR2.

VIL DER VÆRE MERE PLASTIC END FISK I HAVENE I 2050? Ifølge mange medier er svaret ja. Vi har kigget nærmere på den undersøgelse, de bygger det på.

Opslået af Detektor – DR på 16. maj 2017

 


 

♦Eksempel: “Fat Cat Syndrome” om medier og annonceindtægter. Produceret af Sixpence Media for fagbladet Journalisten. Filmen er tegnet digitalt og ikke optaget med kamera. Derfor kan man ikke se tegnerens hånd.

Danske medier mistede milliarder, imens andre blev rige på internettet. Se videoen og få den korte version (husk at tænde for lyden).Klik og læs artiklen bagefter for at forstå, hvad medierne gjorde forkert -> journalisten.dk/FatCatSyndrome

Opslået af Journalisten på 9. november 2016

 


 

♦Eksempel: Detektor-trailer. Produceret af Danmarks Radio. Tegnet på rekvisit-afdelingens dejligt store ståldøre i kælderen under DR Byen. Her er hele tegneren for en gangs skyld med – og ikke kun hånden.

 


 

♦Eksempel: Sproutworld. Om genanvendelige blyanter. Blyantstegning på papir, animation og stop-motion. Kunde: Sproutworld. Produktion: Mayday Film.

 


 

♦Eksempel: Controversy Mapping. Explainer-video om debat. Produceret af Fastforward for Techno-Anthropology Lab CPH.

 


 

♦Eksempel: DR3s Forunderlige Rumrejse. Produceret af Broder Daniel for Danmarks Radio DR3.


Og her ligger et tv-klip af en lidt anden slags – fra DR-børneprogrammet “Snip Snap Snude”, hvor jeg tegner børns fantasi-historier.