Whiteboardfilm


Jeg kalder den her slags film for “whiteboardfilm”, fordi det er den teknik, jeg oftest bruger. Men forklarende, tegnede film kan laves på mange forskellige måder: På papir, betonvæg eller -gulv, på stålporte, på store akvarieruder.  De kan også tegnes og optages rent digitalt – helt uden kamera, lys og studie. Jeg har efterhånden tegnet mere end 100 forklarende film til tv og nettet, flest for Danmarks Radio. Herunder er der nogle eksempler med forskellige teknikker.


♦Eksempel: Informationsvideo om NemID. Tegnet med marker på whiteboard hos produktionsselskabet Monday. Til Frederiksberg Kommune.


♦Eksempel: Hjemmefødsler vs. hospitalsfødsler. Tegnet med marker på whiteboard i Detektors studie i DR Byen. Indslag i Detektor, DR2.

Her ligger nogle whiteboardfilm i samme stil om Kommunalvalget 2017, tegnet for DR2.

Her ligger nogle videoer omkring det amerikanske præsidentvalg 2016, tegnet for DR2.


♦Eksempel: Om fisk og plastic i havene. Tegnet på den tykke acrylrude på Den Blå Planets oceantank, der rummer 4 mio liter saltvand. Detektor, DR2.


♦Eksempel: “Fat Cat Syndrome” om medier og annonceindtægter. Produceret af Sixpence Media for fagbladet Journalisten. Filmen er tegnet digitalt og ikke optaget med kamera. Derfor kan man ikke se tegnerens hånd.


♦Eksempel: Controversy Mapping. Explainer-video om debat. Produceret af Fastforward for Techno-Anthropology Lab CPH.


Og her ligger et tv-klip af en lidt anden slags – fra DR-børneprogrammet “Snip Snap Snude”, hvor jeg tegner børns fantasi-historier.